Ville i detta inlägget belysa några av dessa gamla gitarrbyggen och gitarrbyggare.
Kan börja med en person som jag tagit upp i ett tidigare inlägg - Göran Malmberg.
Jag har nämligen en rättelse att göra. Jag skrev där om att Eric Clapton använde en Malmberg-gitarr i en Cream-video för låten N.S.U. och att detta var en gitarr som Clapton lånat under inspelningen och inte ägde efteråt. Fel, fel, fel med det sista. Ramlade nämligen över detta urklipp:
Jag hade alltså fel. Göran Malmberg hade alltså personligen överlämnat den gitarren till Eric Clapton när han var i London, så Clapton ägde med andra ord gitarren som gestaltades i Creams video.
![]() |
Elgitarren "Les Tord" |
Ett av de tidigaste svenska elgitarrbyggen som jag hört talas om gjordes av en herre vid namn Tord Lundgren.
Han ska komma från orten Vännäsby utanför Umeå. Senare ska han ha flyttat till Stockholm och startat upp en instrumentverkstad på Kronobergsgatan vid namn "Tords instrumentverkstad" rätt och slätt.
Han gjorde mycket akustiska gitarrer, men 1953 gjordes det en elektrisk variant som kallas för "Les Tord". Hittade tillslut en bild av denna gitarr som ni kan se till vänster här. Informationen kring gitarren är knapp, men mikrofonen ska vara en Kjell.
Konstruktören till den mikrofonen var Kjell Sjölund från Norrland som, enligt en annons jag sett, gjorde uppskattade pickups som hade höj- och sänkbara skruvar under varje sträng. Kjell-mikrofonen kostade då, komplett med volymkontroll och sladdar 138 kronor.
![]() |
Denna gick för närmare 9000 kronor på auktion 2015. |
Trots att bröderna framställda tresiffriga siffror på antal gitarrer (akustiska inkluderat) så finns det inte många Frii-gitarrer på marknaden idag.
Man kan se att halsarna på ovan nämda Tord Lundgrens gitarr och Frii-gitarrerna är väldigt lika. Kanske inte så konstigt ändå, med tanke på att de gått i samma gitarrbyggarskola; nämligen hos Bo Wretling!
![]() |
Såhär glad var man om man hade en Frii-gura förr. |
![]() |
Både en elektrisk Levin och Bjärton på samma foto! |
Levin försökte ge sig in på ny mark 1957 då de introducerade sin första solida elgura.
139 stycken gjordes så detta är en ovanlig gitarr att lägga vantarna på. Såg en i ett forum i januari som var till salu för 14500:-.
Vet inte om den blev såld sedan.
Spotnicks hade två stycken, varav ryktet säger att Bosse Winberg fortfarande har sin kvar. Fast nedplockad.
Modellen togs fram av Stig Landström (inspirerad av Les Paul kanske?!). Värt att nämna är att den inte har någon dragstång utan har istället förstärkning av ebenholtz.
![]() |
Bjärtons elgitarr fanns i två färger. |
Sedan har vi Bjärtons försök att ta sig in i den solida sidan av gitarrvärlden: Bjärtons Elplanka.
För Bjärton visste precis det som Levin och Hagström också gjorde: Elgitarren är framtiden.
Dock så finns det bara en herre på täppan, så både Levin och Bjärton fick ge vika på den punkten.
Men elplankan kom ju iaf; eller som den hette i deras katalog från 1959: Bjärtons elgitarr.
Den kostade då 550 kronor inklusive case.
Olle Tornerefelt, som blev lärling hos Bjärton 1947 och slutade som chef under 80-talet, vill minnas att det endast gjordes runt 50 stycken
Kroppen var gjord av mahogny, med greppbräde av ebenholtz. Mickarna var av märket Ideal och gitarren har två ton- och volymkontroller plus ett mickväljarvred av chickenhead-typ.
Men Bjärton insåg att Hagströms dominans var för stor på elgittarfronten, så de la ned det projektet i början av 60-talet.
Detta var det härliga urvalet av gitarrer jag ville dela med mig av för denna gången. Avslutar med några skivomslag med The Spotnicks, där en Levin elgitarr finns med på varje.
Bilden på Levin plankan är från min verkstad Gitarrmakaren i Göteborg. Den såldes. Alla sådanna jag sett har haft dragstång utom Stig Landströms egna.
SvaraRaderaKänner igen tidningsutklippet med Göran Malmberg. Som jag minns kom det från tidningen Bildjournalen.
SvaraRadera